Dalam masakan Melayu, TUMIS dan REBUS adalah pekara asas kepada semua masakan.
MENUMIS- minyak perlu dituang dan masukkan bawang merah, bawang putih dan pati ikan bilis.
MEREBUS- air diletakkan dalam periuk dan direbus bersama-sama dengan bawang dan pati bilis.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRl_vqtO7wpSDdbxatJduRzlN_buLT0_bAeVL86x4cBuD_cq83toEHFMScupPVmfRH10hM6Ebu1eLCzqyHrh8mjiyApcse1cIWCZ2c5DsXr7wvIWuwaMcB8l8rb6rt0AnxNIbpqJOnURk/s320/download+%25285%2529.jpg)
Sayur yang direbus
Sayur yang digoreng
2) Mengenali REMPAH dan BAHAN-BAHAN masakan yang lain
3 bahan WAJIB dalam setiap rumah:
KICAP
CILI GILING
REMPAH KARI
Perisa tambahan yang menyedapkan makanan:
ASAN JAWA
LADA SULAH
ASAM KEPING
LADA HITAM
No comments:
Post a Comment