Saturday 28 November 2015

Resipi MURTABAK Sedap.. :)




BAHAN-BAHAN 

Kulit Murtabak

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
Air
Planta

Cara menyediakan kulit Murtabak

1. Masukkan sedikit gula ke dalam tepung gandum
2. campur garam dengan air untuk dijadikan air garam
3.Air garam dimasukkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan tepung, uli sehingga doh tidak melekat pada jari.
4.Bentukkan doh menjadi separa bulat dan disapu dengan planta di sekeliling doh tersebut. Biarkan ia kembang selama lebih kurang 3-4 jam.




Inti Murtabak

Setengah kilo daging / ayam yang dicincang / kisar 
2 biji kentang
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Setengah inci halia
Air asam jawa
Serbuk kari daging / ayam
2 sudu besar serbuk kurma
Minyak masak
Sedikit garam dan gula
Daun sup

Cara menyediakan inti murtabak

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan daging tadi.
2. Masukkan air asam jawa, serbuk kari sedikit air dan kentang yang dipotong dadu.
3.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4.Masak sehingga airnya agak kering
5.Masukkan daun sup dan sejukkan.




Cara mencanai murtabak

1.Ambil sebiji doh dan lepirkan dengan minyak.
2.Gunakan tangan untuk menarik tepung dengan perlahan sehingga menjadi besar keliling dulang.
3.Taburkan sedikit inti. Tuangkan sedikit bancuhan telur ke atas doh.
4.Taburkan bawang dadu dan sedikit daun sup.
5.Lipat keliling dan kemaskan lipatan menjadi segi empat.
6.Panaskan kuali dengan sedikit minyak lalu letakkan diatas kuali.
7.Gorenglah hingga kekuningan.















No comments:

Post a Comment