Monday 30 November 2015

JUS KedondONg Asam BOi Nyaman~~

BAHAN-BAHAN

12 biji buah kedondong
10 biji asam boi jenis putih
4 biji limau kasturi, perah jusnya
3 liter air mineral
Gula secukup rasa
Ais ketul secukupnya

  


CARA-CARA

1. Rebus 5 biji asam boi dengan 1 liter air dan 2 camca besar gula sehingga gula larut. Sejukkan.
2. Cuci buah kedondong sehingga bersih.
3. Potong kecil isi buah dan ketepikan bijinya.
4. Kikis isi asam boi yang direbus tadi dan buang bijinya.
5. Air rebusan digunakan untuk mengisar buah kedondong dan tapis dalam jag.
6. Tmbah air mineral, kacau dan rasa. Jika kurang manis boleh tambah gula.
7. Masukkan jus limau kasturi dan baki 5 biji asam boi.
8. Tambah ais secukupnya.
9. Sedia untuk diminum sejuk.






No comments:

Post a Comment